slutstycket

Kommer lydnaden gå samma väg som agilityn och starta eget i SKK?

Allmänt Permalink0
Jag har inte trott det. Lydnaden är så mycket mer integrerad i lokalklubbsverksamheten än agilityn. Lydnaden är ju också fortfarande Brukshundklubbens största gren när det gäller antalet utövare. Det borde ge ett helt annat genomslag av representation på till exempel kongressen.
Men det är inte så länge sedan som liknande kritiska röster hördes från de lydnadsaktiva som de som nu hörs från agilitylägret. Det man efterfrågat till och i från i decennier är att ha mer direkt inflytande över sin sport och att lydnaden marknadsförs bättre. Man har önskat att de stora tävlingarna som SM arrangerats på centrala platser där det funnits möjligheter till hyfsat stor publik.
Har det blivit bättre i dag? När det gäller marknadsföringen är den fortfarande nästan obefintlig. Sporten är okänd för de flesta utanför Brukshundklubben. Tävlingar äger fortfarande, i onödan, rum långt från publiken.
”Lydnadspappan” Bo Jonsson tror att det kan finnas förutsättningar för en verksamhetsklubb även för lydnaden då han hört nya kritiska röster från flera lydnadsaktiva. De finns ju också många aktiva utanför Brukshundklubben i länsklubbarna, SHU och andra hundklubbar. De har ju inget inflytande över sporten alls.
Den nya agilityklubben verkar ha fått en flygande start. Tusentals besöker redan den nya hemsidan. Kommer agilityklubben lyckas med sin start så är kommer säkert krav på att en liknande klubb startas för lydnaden. Kan Brukshundklubben hålla emot?
SBKs ordförande sade på Kongressen 2012 att nu ska Brukshundklubben höras i debatten. Hur har det blivit? Jag har i alla fall inte hört något. Vår hundcoach Fredde Steen lyckas dagligen med det alldeles utmärkt. Ensam.
Kansliet har fått ut fem pressreleaser på lika många år! 2009 blev det ingen pressrelease. 2010 kom det två: Hundangrepp - ett hundägarproblem, Brukshundklubben satsar storslaget på Stockholm hundmässa. 2011 var åter ett år utan pressreleaser. 2012 marknadsförde SBK att man hade fått en ny ordförande och i år kom två pressreleaser om agilityn: Antiklimax om agilitysportens framtid (om kongressbeslutet att inte bilda en verksamhetsklubb i SBK) och SKK tar över huvudmannaskapet i agility. That´s it.
Sanningen måste vara att Brukshundklubben inte vill synas. Då kan det bli en massa jobb som man inte anser sig ha resurser till.
Till top